KAKO JE SVE POČELO

Drevni Grci I Rimljani su među prvima otkrili benefite sunčanja I ustanovili ‘Helioterapiju’ (terapiju sunčevim zracima),čak su otišli toliko daleko da su dizajnirali Solarijum,koji predstavlja sastavni deo njihovih domova. Ipak,Koko Šanel je bila ta,koja je 1920.-ih učinila tamniji ten modernim. Slavni I imućni ljudi tog vremena,takozvani pripadnici ‘Džet set društva’, pohrlili su u Južnu Francusku,kako bi joj se pridružili u ispijanju koktela I uživanju na Suncu. Još od tog perioda sunčanje je povezano sa izgledom koji odiše samopouzdanjem I atraktivnošću.

Prve UV lampe na svetu dizajnirane su od strane Nemačke kompanije pod nazivom Heraeus 1906. Medicinski tretmani sa upotrebom ovih lampi pri tretiranju nedostatka kalcijuma I poremećaja koštane strukture bili su veoma popularni do 1930.,kada je primećen pozitivan sporedni efekat ovih tretmana-dobijanje tamnijeg tena. Bio je to još jedan Nemac,Fridrih Volf,koji je prvi odlučio da upotrebi UV lampe u ne medicinske svrhe 1960.-ih,komercijalno sunčanje. Zamolio je Philipsa da mu napravi prvu svetsku neonku sa UV zračenjem,od koje su bili napravljeni drveni solarijumi. Kasnije,dodate su nadstrešnice I tako je dobijen prepoznatljiv izgled solarijuma krajem 70-ih. Vertikalni solarijumi su izumljeni kasnih 80-ih,nova generacija solarijuma napredne tehnologije,skoro velikih,stilizovanih I kompleksnih poput automobila,pojavila se krajem 90-ih. U početku,upotreba solarijuma se sastojala od leženja na akrilnoj prostirci više od 30 minuta. Sa napretkom tehnologije I boljim razumevanjem UV zraka,vreme provedeno u solarijumu je redukovano. Kako su se lampe zagrevale,bilo je neophodno rashladjivanje solarijuma,tada je uveden rashladni sistem.Osećanje komfora dobijeno je sa pojavom ergonomski oblikovanih akrilnih prostirki,sa stilskim promenama I povećanjem bezbednosti. Sa opcijom odabira ličnog muzičkog ukusa I stojećih solarijuma u kojima se možete pomerati I ‘đuskati’ uz muziku, iskustvo ‘disco solarijuma’ je rođeno. Za kompletno uživanje u sunčanju I prijatnu,opuštajuću atmosferu,uvedena je aromaterapija, vodene prskalice po izboru, blaga,relaksirajuća muzika, prijatno osvetljenje,luksuzna nega kože losionima sa akcentom za dobrobit Vaše kože I ličnog zadovoljstva. U današnje vreme, solarijumi su opremljeni širokom paletom opcija koje će zadovoljiti svačiji ukus.

Tokom 1980.-ih, naučnici su primetili iznenadan porast slučajeva raka kože I bili su veoma zabrinuti. Solarijumi su bili okrivljeni pre nego što su obavljena istraživanja. Mnogo godina kasnije, saznali smo da produženo izlaganje jakim UV zracima tokom višegodišnjeg perioda (20-40 godina), može prouzrokovati najblaži oblik raka kože kroz opekotine ili preterano tamnjenje, ali mi takođe znamo da umerena upotreba, bez opekotina, ne predstavlja faktor rizika. Iako nikada nećemo biti potpuno sigurni, zabeležen je oštar uspon slučajeva tokom odlaska na odmore ’60-ih I ’70-ih koji je doveo do užasnih oštećenja kože kroz neznanje javnosti I loših navika u sunčanju, što je doprinelo većem broju raka kože 20-40 godina kasnije. Nepošteno, solarijumi su označeni kao glavni krivci za pojavu raka kože, ali taktika zastrašivanja na televiziji I u novinama učinila je u najmanju ruku, da svi budu informisani o važnosti umerenog sunčanja. Naučnici su takođe savetovali da osobe sa veoma svetlom puti (tip kože 1) I deca ne bi trebalo da se preterano izlažu Suncu, ali takođe znaju za sigurno da je potpuno izbegavanje Sunca opasno I može imati fatalne posledice.
Treba da poštujemo Sunce I njegovo blagotvorno dejstvo ali takođe I da se čuvamo od preteranog izlaganja.

Napomena

Tu smo da Vam pomognemo.

Kontakt forma