KOŽA – najveći organ našeg tela

Koža i Sunce

Preplanula koža je najbolja zaštita od Sunca. Prednost solarijuma je u tome šta nam pruža kontrolisano i tačno dozirano zračenje za svaki tip kože, dok to nije moguće na prirodnom Suncu.

Čak i male količine UVB zraka stvaraju nove pigmente u pigmentnim ćelijama (melanociti). Ovi novonastali pigmenti za oko dva do pet dana izlaze na površinu kože gde prolaze trajan proces tamnjenja uz pomoć UVA zraka i kiseonika iz krvi. Rezultat ovog procesa je prirodan izgled i svež ten. Redovnim sunčanjem ten postaje intenzivniji a gornji sloj kože (epiderma) postaje deblji i formira tzv.

Koža stvara sopstvenu zaštitu od Sunca koja varira između faktora 4 i 8.

U nekim slušajevima , postepeno izlaganje Suncu, može da umanji alergiju kože na Suncu, a u nekim slučajevima da je u potpunosti eliminiše. Ipak, neophodno je konsultovati lekara za terapiju.

Prednost solarijuma

Današnje vreme karakteriše stres i užurbanost, pa su uredan izgled i malo preplanuo ten poželjni.

Danas, solarijum je mnogo više od samo aparata za sunčanje. Nama je Sunce neophodno, bilo prirodno ili veštačko, za besprekoran rad naših organa, nerava, kože, krvi i kostiju.

 • Jednostavno da se opustite, zaboravite sve probleme i napunite baterije
 • Da ojača imuni sistem
 • U prevenciji osteoporoze
 • Poboljšava cirkulaciju i jača srce
 • Povećava vitalnost
 • Za pozitivan sjaj
 • Protiv zimske depresije
 • Za smanjenje rizika raka ( dojke, debelog creva, prostate )

Prevencija osteoporoze

Rizik od osteoporoze raste preko 40 godina starosti. Od ove bolesti, kosti postaju krhke i izazivaju jak bol, pati 6-8 miliona Nemaca. Bolest je takođe prisutna i među mlađom populacijom. Prve korake ka prevenciji osteoporoze treba preduzeti što ranije.

Sa starenjem počinje degeneracija kosti, odnosno gustina kosti se smanjuje. Smanjena gustina uzrokuje nestabilnost ,što povećava rizik od preloma kosti.

Vašim kostima je potreban:

 • Vitamin D i ishrana bogata kalcijumom
 • Redovno izlaganje Suncu za sintezu vitamina D3
 • Fizička aktivnost

Kost se uglavnom sastoji od kalcijuma i u našem skeletu ga ima oko 1 kg.  Zato je jako bitno redovno snabdevanje kalcijumom za formiranje kostiju. Apsorpcija kalcijuma od strane koštanog tkiva je moguća samo uz pomoć vitamina D3. Normalno, naše telo apsorbuje kalcijum i vitamin D iz hrane koju unosimo.  Redovno izlaganje sunčevim zracima pomaže našem telu da proizvodi dodatne količine vitamina D3. Posle konsultacije sa doktorom, pacijentima obolelim od osteoporoze, savetuje se sunčanje u razumnim dozama.

Bolesti srca usled nedostatka vitamina D

Najvažnije stvari za starije ljude su jako srce i stabilna cirkulacija. Stres, strah i zabrinutost ne utiču samo na nerve, već i na rast krvnog pritiska, proizvodnje adrenalina što sve zajedno slabi srce. Jedan od glavnih razloga srčane insuficijencije je nedostatak vitamina D. Do ovog zaključka su došli naučnici sa Univerziteta Bonn u saradnji sa Centrom za srce Bad Oeynhausen. U prvoj studiji ove vrste širom sveta  učestvovala su 54 pacijenta sa oslabljenim srcem i 34 pacijenta sa zdravim srcem.  Naučnici su konstatovali dva različita nivoa vitamina D u krvi kod učesnika. Pacijenti sa srčanom insuficijencijom su imali čak 50% nižu vrednost vitamina D od zdravih pacijenata.  Nivo ANP ( vrednost atrijalnog natriuretskog peptida )ovih pacijenata bila je više nego duplo veća. Ozbiljnost njihove bolesti je u uzajamnoj vezi sa nedostatkom vitamina D.  ‘’Ovo je jak dokaz za činjenicu da nedostatak vitamina D može da ima ulogu u razvoju hroničnih srčanih bolesti‘’, kaže doktor Zittermann. Trenutno, naučnici sprovode dodatno  istraživanje u kome pacijentima obolelim od srca daju vitamin D i prate da li se njihovo stanje poboljšava.

Kako da uravnotežite svoj život:

 • Pravilno izlaganje Suncu
 • Ostati u kondiciji
 • Izbegavati stres
 • Smanjiti višak kilograma
 • Manje soli u ishrani
 • Umereno konzumiranje alkohola
 • Zabranjeno pušenje

Da li sunčeva svetlost sprečava rak dojke/prostate?

Neki naučnici pretpostavljaju da je jedan od četiri slučaja raka dojke izazvan nedostatkom svetlosti. Povećano stvaranje vitamina D, usled izloženosti svetlu, smanjuje rizik nastanka raka dojke. Analiza prvog epidemiološkog istraživanja u svetu o povezanosti UV zraka i raka dojke potvrđuje hipotezu da vitamin D može da smanji rizik od nastanka raka dojke. Testovi sprovedeni u Severnoj Kaliforniji u Centru za rak, na 5.000 žena svetle kože pokazuju da je na severu veća stopa smrtnosti žena od ove bolesti nego na jugu.  Sa rastom nivoa radijacije od Sunca ova stopa se smanjuje.

Istraživanje sprovedeno od strane engleskih naučnika  u kome su učestvovali pacijenti sa rakom prostate (210 pacijenata) i pacijenti sa benignom hiperplazijom prostate (155 pacijenata) pokazuje da redovan odmor u toplijim oblastima kao i česta sunčanja smanjuju čak 60% rizik od raka.

Napomena

Tu smo da Vam pomognemo.

Kontakt forma