Proces sunčanja

Proces sunčanja
Melanocitin
Tirozin
Melanin
Momentalno tamnjenje pigmenta
Odloženo tamnjenje
Bitno je da Vi I Vaši zposleni razumete biološki proces kojim Vaša koža dobija boju kada je izložena UV zracima. Razumevanje procesa sunčanja će Vam pomoći u obrazovanju svojih klijenata na pravilan način kako bi postigli zeljenu boju.

Absorpcija kože
Ljudska koža se sastoji skoro u potpunosti od vode I organskih molekula. Molekuli organskih jedinjenja sastoje se od jezgra koja su u relatvno fiksiranoj poziciji I elektrona koja se nalaze u definisanoj zapremini okružuju
i molekularnu strukturu. Za svako jedinjenje,postoji određeno stanje elektrona,od kojih svaki odgovara distribuciji elektrona oko jezgra I specifičnoj energiji. Na sobnoj temperaturi, svi molekuli su u elektronskom stanju sa najnižom energijom,koje se zove osnovno stanje.
UV zračenje prvo mora biti apsorbovano od strane molekula kako bi izazvalo bilo kakvu hemijsku promenu. Samo zračenje koje je apsorbovala koža,može da pokrene biološki odgovor. Molekul koji apsorbuje svetlost se zove hromofor. On uključuje molekule pout DNA I RNA,kao I protein. Nakon apsorbovanja energije iz zračenja,molekuli se nalaze u pobudjenom stanju. Molekuli postoje u pobudjenom stanju samo delic sekunde pre nego što izgube energiju u vreme kad nastupi hemijska promena. Vidljivi efekat može biti povećan pigmentacijom kože ili eritema.

Proces sunčanja
Da bi se razumeo proces sunčanja,prvo morate shvatiti da se koža sastoji od nekoliko različitih tipova
elija. Svaki tip ćelija ima specifičnu funkciju. Ćelije koje učestvuju prvenstveno u procesu sunčanja,nazivaju se melanociti. Melanociti su locirani u osnovi epidermisa, ispod sloja dermisa. Melanociti koriste tirozin, aminokiselina za proizvodnju melanina. Ovaj melanin ostavlja melanocite I putuje kroz epidermis gde reaguje sa UVA I UVB zračenjem kroz hemijske reakcije tamnjenja pigmentacije kože. Kao sto je već poznato, koža se sastoji od tri tipa tkiva: epidermisa ili spoljašnjeg sloja, dermisa ili unutrašnjeg sloja I potkožnog sloja.
Proces sunčanja ili povećanja pigmentacije dešava se u dve faze.
Prvi je momentalno tamnjenje pigmenta (MTP).MTP je brzo tamnjenje kože koje počinje kroz izlaganje UV zracima I njegov maksimalni efekat je odmah vidljiv. To je uzrokovano promenom melanina koji je već prisutan u koži. MTP je najočigledniji na koži koja poseduje značajnu količinu pigmenta. Javlja se nakon izlaganja dugim talasima UVA ili vidljive svetlosti. MTP može da izbledi u roku od minuta nakon male izloženosti ili može potrajati nekoliko dana nakon dužeg izlaganja.
Odloženo tamnjenje , indukuje se najviše kroz izloženost UVB, što za rezultat ima povećanje melanina u epidermu I prvi put postaje vidljiva nakon 72 sata od izloženosti. I UVA I UVB zračenje počinje odloženim tamnjenjem kroz stvaranje pobuđenog stanja u melanocitima koje za uzvrat oslobađa više melanina u kožu. Stepen MTP je pre svega,odraz tipa kože pojedinca. Odloženo tamnjenje zahteva veću dozu I UVA kao I UVB zračenja.

Napomena

Tu smo da Vam pomognemo.

Kontakt forma