Solarijum i rak kože, besmislica?

Saopštenje: Solarijumi izazivaju rak kože – da li je to stvarno tako?

Dosta je prisutno verovanje da upotreba solarijuma povećava rizik od dobijanja raka kože.
Sprovedeno je veliko istraživanje od strane Univerziteta Leeds u Velikoj Britaniji, koje pokazuje kako je istina u stvari suprotna.

Istraživanje iz Velike Britanije pokazuje da: Nema povezanosti između seanse sunčanja u solarijumu i povećanog rizika od raka kože.

U prošlim godinama, različite grupe istraživača su uzaludno pokušavale da ustanove povezanost upotrebe solarijuma sa širenjem zloćudnog malignog melanoma, dok su mediji kada je ova tema u pitanju,nestrpljivo dolivali ulje na vatru.
Mi često zaboravimo da su UV zraci od velikog značaja za naše telo. Zahvaljujući njima telo održava potreban nivo vitamina D, koji je bitan za imuni sistem.

Izuzetan tim naučnika, na čijem čelu je Faye Elliot, sa Univerziteta Leeds proveo je niz godina na istraživanju povezanosti UV zračenja I malignog melanoma. Tim je sproveo istraživanje na 1000 učesnika sa dijagnozom malignog melanoma starosti od 16 do 76 godina. Dobijeni rezultati su upoređeni sa rezultatima grupe koja nema dijagnozu. Insistiralo se na što detaljnijoj bezi podataka, kao što su tip kože I porodična istorija, kada su prvi put koristili solarijum, koliko često se sunčaju u solarijumu, I koliko vremena provode na suncu.
Studija je pokazala da ne postoji povezanost između sunčanja u solarijumu I povećanog rizika nastanka raka kože. Takođe je interesantno da je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, gde je većina populacije sa tipom kože 1, koji spada u grupu povećanog rizika nastanka raka kože.

Kada je u pitanju izloženost UV zracima – bilo od Sunca ili solarijuma – bitno je koliko. U današnjem konkurentnom društvu, gde ljudi provode više vremena za stolom u kancelariji nego napolju na svežem vazduhu, umereno izlaganje zracima u solarijumu može da pomogne u proizvodnji Vitamina D. ‘’Ovo je od velike pomoći tokom meseci kada ima vrlo malo sunčevih zraka, između septembra I aprila’’, objašnjava Ad Brand sa foruma za istraživanje sunčane svetlosti (SRF).

Forum za istraživanje sunčane svetlosti (SRF) je neprofitna organizacija sa sedištem u Holandiji. Ova organizacija informiša javnost o novim medicinskim I naučnim istraživanjima o uticajima umerenog UV zračenja.

Izvor:

Međunarodni onkološki časopis
Povezanost između solarijuma I rizika od melanoma, velika kontrolisana studija u Velikoj Britaniji.
Faye Elliott1, Mariano Suppa1,2, May Chan1, Susan Leake1, Birute Karpavicius1, Sue Haynes1, Jennifer h Barrett1, D Timothy Bishop 1 and Julia A Newton-Bishop1
1 Odsek epidemiologije I biostatistike, Leeds institut molekularne medicine, Univerzitet Leeds, Velika Britanija.
2 Institut dermatologije, Univerzitet L’Aquila, Italija.

Napomena

Tu smo da Vam pomognemo.

Kontakt forma