Šta treba da znate o solarijumu?

Šta je solarijum?

Solarijum je aparat koji emituje UV zračenje koji se pre svega u dermatologiji koristio protiv kožnih bolesti. Opremljen je lampama koje oslobađaju veštačke ultraljubičaste zrake. Sedamdesetih godina dvadesetog veka, ovaj aparat počeo je da se koristi i za potamnjivanje kože. Umesto višečasovnog sunčanja na suncu, u solarijumu dobijate taman ten za svega nekoliko minuta. Ova ,,lakša’’ varijanta potamnjivanja danas je jako aktuelna pogotovo među mladim ljudima. Pojavom sunca i toplijih dana svi više vole tamniji ten od našeg prirodnog, belog tena.

Prednosti solarijuma

Za početak ćemo izneti činjenice o onim korisnim stvarima vezane za solarijum. Prvo, tamna (pocrnela) koža je prirodna zaštita od sunca. Za razliku od kozmetičkih sredstava, ovo je prirodna zaštita koja nas uvek štiti od sunca i koja je naravno vodootporna. Što nam je koža tamnija, manja je verovatnoća da ćemo dobiti opekotine od sunca. Pored toga, izlaganje UV zracima stimuliše proizvodnju vitamina D, koji je jako bitan za naš organizam, imunitet i našu psihu. Drugo, ukoliko nam je koža sklona alergijama na sunčevo zračenje, uz pomoć solarijuma se može steći otpornost. Dalje, poboljšava cirkulaciju organizma, zatim poboljšava stanja nečiste kože (akni, bubuljica…) doprinosi smanjenju nivoa holesterola zahvaljujući blagotvornom dejstvu doziranih količina UVB zračenja itd. Često se napominje i da pomaže u lečenju nekih bolesti kostiju (osteomalacija i osteoporoza), pa i lekari nekada preporučuju njegovu upotrebu. Takođe, utiče na prokrvljenost organizma i poboljšava cirkulaciju. Na kraju, nudi preplanuli ten u vrlo kratkom vremenskom periodu, koji bi u drugim slučajevima zahtevao sate i sate provedene na suncu.

Izbegavanje solarijuma

Solarijum treba izbegavati ukoliko ste trudnica, tokom menstrualnog ciklusa, ukoliko imate svetliju kožu i na suncu nikada ne pocrnite već samo dobijete opekotine, ukoliko koristite neke lekove kao što su antibiotici, antidepresivi, lekovi za krvni pritisak i drugi… Ukoliko osetite neke promene na koži ili očima, ili bol u očima nakon korišćenja solarijuma, obavezno se obratite lekaru!

 

Napomena

Tu smo da Vam pomognemo.

Kontakt forma